Menu

 Ιατρική Θωρακοσκόπηση

Εισαγωγή

Ο ιατρός συστήνει την πραγματοποίηση της Ιατρικής Θωρακοσκόπησης για τους παρακάτω λόγους:
για να διερευνήσει καλύτερα την αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα
για να αφαιρέσει το υγρό που ενδεχομένως έχει συγκεντρωθεί μέσα στον θώρακα, ανάμεσα στον πνεύμονα και το θωρακικό τοίχωμα (πλευριτική συλλογή), και να προσπαθήσει να την αποτρέψει από το ξανασυμβεί.

Τι είναι η θωρακοσκόπηση;

Η θωρακοσκόπηση είναι ένας τρόπος εξέτασης του θωρακικού τοιχώματος χρησιμοποιώντας ένα μικρό “τηλεσκόπιο”, που ονομάζεται θωρακοσκόπιο, μέσα από μια μικρή  οπή (περίπου 1 με 2 εκατοστά). Αυτό επιτρέπει στον ιατρό να κοιτάξει μέσα στον θώρακα και γύρω από τoυς πνεύμονες με σκοπό να βρει γιατί μαζεύτηκε το υγρό μέσα στην θωρακική κοιλότητα.Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας συνήθως λαμβάνονται δείγματα υγρού και βιοψίες από τον υπεζωκότα (την μεμβράνη που καλύπτει εσωτερικά το θωρακικό τοίχωμα), μέσω του θωρακοσκοπίου. Μερικές φορές μπορεί να ψεκαστεί μέσα στον θώρακα αποστειρωμένη ταλκη, η οποία μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή του υγρού στο μέλλον.
Η Θωρακοσκόπηση διαρκεί 40-60 λεπτά. Πραγματοποιείται στην Ειδική Ενδοσκοπική Αίθουσα του Χειρουργείου. Ο ασθενής ξαπλώνει αρχικά σε πλάγια θέση με τον φυσιολογικό πνεύμονα από κάτω. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ένα οξύμετρο, υπάρχει συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση και χορηγείται οξυγόνο με ρινική κάννουλα ή ειδική μάσκα.
Στη συνέχεια, χορηγείται στυνδυασμός κατασταλτικών και αναλγητικών ουσιών σε χαμηλές δόσεις, ώστε να επέρχεται αναλγησία, χαλάρωση και υπνηλία του ασθενούς κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μηχάνημα υπερήχων για να εντοπίσει το καλύτερο σημείο για να εισάγει το θωρακοσκόπιο.  Στη συνέχεια γίνεται ένεση τοπικού αναισθητικού στην περιοχή του θώρακα, όπου εισάγεται το θωρακοσκόπιο. Αρχικά ο νυγμός της βελόνας μπορεί να γίνει αισθητός, όμως, έπειτα η περιοχή “μουδιάζει” ώστε να μην υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της εξέτασης. Γίνεται μία, ή σπανιότερα δύο, τομές (με μήκος 1 με 2 εκατοστά) στην περιοχή και από εκεί εισάγεται το θωρακοσκόπιο. Κατά την διάρκεια της θωρακοσκόπησης πορεί να ληφθούν δείγματα προς ιστολογική εξέταση, αφαιρείται το υγρό που μπορεί να υπάρχει εντός και αν χρειαστεί γίνεται ψεκασμός με αποστειρωμένη ταλκη.
Στο τέλος της εξέτασης τοποθετείται ένας πλαστικός σωλήνας (θωρακική  παροχέτευση) μέσα από την τομή, ώστε να απομακρύνεται υγρό ή αέρας που έχει απομείνει. Ο σωλήνας συνδέεται σε ένα δοχείο με νερό, που τοποθετείται στο δάπεδο και μπορεί να συνδεθεί με συσκευή αναρρόφησης. Ο σωλήνας θα στερεωθεί με ράμματα στο δέρμα έτσι ώστε να μην φύγει από την θέση του και θα καλυφθεί με γάζα και αδιάβροχο αυτοκόλλητο. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο σε δύο με πέντε ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Θωρασκόπησης;

Η Θωρακοσκόπηση είναι γενικά μια πολύ ασφαλής εξέταση. Κάθε ιατρική πράξη έχει έναν πολύ μικρό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, αλλά για την Θωρακοσκόπηση είναι όντως ΠΟΛΥ μικρός (μικρότερος από μία (1) στις χίλιες (1000) περιπτώσεις).
Όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο μικρής και μέτριας έντασης, αλλά σπάνια έντονο.  Ήπιος πόνος μπορεί να προκληθεί για λίγο κατά το “τσίμπημα” της βελόνας της τοπικής αναισθησίας και από τον θωρακικό σωλήνα μετά το το πέρας της εξέτασης. Θα λαμβάνετε αναλγητικά φάρμακα.
Σε μερικές περιπτώσεις ο ψεκασμός στο εσωτερικό του θώρακα με ταλκ, για να σταματήσει η αναπαραγωγή του υγρού ή του αέρα, μπορεί να προκαλέσει μέτριο πόνο μέχρι και 24 ώρες μετά.
Μετά το εξιτήριο, συνήθως παραμένει κάποιου βαθμού πόνος στον θώρακα, στην περιοχή της τομής, που στους περισσότερους ασθενείς είναι ήπιος και διαρκεί μέχρι λίγους μήνες. Αυτού του τύπου και έντασης θωρακαλγία δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία σχετικά με την επιτυχία της εξέτασης.

Λοίμωξη

Περίπου 1 στους 100 ασθενείς εμφανίζει μετά την Θωρασκοκόπηση λοίμωξη στο σημείο εισόδου του θωρακικού σωλήνα. Η λοίμωξη θεραπεύεται με αντιβιοτικά και μπορεί να παρατείνει την νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Η πιθανότητα να επεκταθεί η λοίμωξη μέσα στον θώρακα είναι ακόμα μικρότερη (1 στις 500 περιπτώσεις). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί χειρουργείο.

Αιμορραγία

Περίπου 1-2 από τους 1000 ασθενείς που υποβάλλονται σε Θωρακοσκόπηση μπορεί να εμφανίσουν σημαντική αιμορραγία. Αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κατά την διάρκεια της εξέτασης, αλλά μπορεί (εξαιρετικά σπάνια) να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν άλλες διαγνωστικές επιλογές;

Υπάρχει η εναλλακτική μέθοδος λήψης βιοψίας από τον θώρακα με ειδική βελόνα βιοψίας. Αυτή η μέθοδος αν και εξίσου επώδυνη με τη Θωρακοσκόπηση, δεν προσφέρει διάγνωση στις μισές περίπου περιπτώσεις στις οποίες η Θωρακοσκόπηση θα έδινε αποτέλεσμα. 
Έχει επίσης το μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπει την χρήση ταλκ για τον έλεγχο της υποτροπής του υγρού στον θώρακα. Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την Θωρακοσκοπική προσέγγιση ως την καλύτερη μέθοδο. 

Δημοφιλέστερα

Σχετικά Άρθρα

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο καρκίνος του πνεύμονα συνοδεύεται από παρουσία μεγάλης ποσότητας …